Live Live

Sint Walburgiskerk opent haar deuren.

Gepubliceerd: Dinsdag 05 maart 2019 14:33

Sint Walburgiskerk opent haar deuren.

De Sint Walburgiskerk opent vanaf 8 maart haar deuren voor het Arnhemse publiek. De eerste tentoonstelling in de kerk is getiteld ‘Your Voice Matters’.

Gedurende de tijdelijke sluiting van Museum Arnhem worden in de kerk exposities en activiteiten georganiseerd met een focus op experiment en actuele thema’s. De Walburgiskerk heeft de afgelopen maanden een verandering ondergaan om de ruimte ‘tentoonstelingsgeschikt’ te maken. 

 

Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: “We hebben hiervoor de hulp ingeroepen van de Arnhemse bureaus KRAFT Architecten en Studio met met. De kerk heeft een eigen huisstijl gekregen die ontworpen is door Dana Dijkgraaf. We zijn supertrots op het prachtige eindresultaat en kijken er naar uit dat we de deuren kunnen openen.”

De tentoonstelling sluit aan bij de landelijke herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland.

Het vrouwenkiesrecht in Nederland heeft een lange voorgeschiedenis. Al in 1883 wilde Aletta Jacobs, arts en feminist, zich verkiesbaar stellen op de kieslijst van Amsterdam. Zo zou zij dan ook zelf kunnen stemmen bij verkiezingen. 

 

Het duurde tot 1917 voor het passief kiesrecht voor zowel vrouwen als mannen ingevoerd. Op die manier konden vrouwen gekozen worden. In 1918 werd Suze Groeneweg voor de SDAP als eerste vrouw in de Tweede Kamer gekozen. Zelf stemmen door Nederlandse vrouwen bij verkiezingen, het actieve kiesrecht, werd pas mogelijk vanaf 1919.

Ter ere van nationale vrouwendag hebben alle vrouwelijke bezoekers op 8 maart gratis toegang tot de kerk.

 

Foto: M. M. Minderhoud (CC)

Deel deze pagina: