Live Live

Slimme stoplichten moeten files Pleijroute tegengaan

Gepubliceerd: Maandag 12 februari 2018 22:27

Slimme stoplichten moeten files Pleijroute tegengaan

Langs onder meer de Pleijroute komen ‘slimme’ verkeerslichten. Deze zogeheten iVRI’s zijn in staat aankomend verkeer te herkennen en hierop in te spelen. De stoplichten wisselen deze informatie continu uit, met elkaar en met de voertuigen die van de weg gebruik maken.

Het is een gezamenlijk project van de provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en de gemeenten Arnhem, Rheden en Nijmegen. Dit project maakt deel uit van een landelijk partnership: Talking Traffic. 

 
In de regio Arnhem Nijmegen komen nog dit jaar 52 slimme verkeerslichten. De iVRI’s verschijnen op een aantal hoofdroutes in het regionale en stedelijke wegennetwerk. Ze moeten de doorstroming en zo de bereikbaarheid bevorderen.

“Ze geven ook actuele informatie door aan weggebruikers, via navigatiesystemen, apps en in-car systemen”, vertelt Ronald Sinnige, Kwaliteitsbeheerder VRI/Verkeer van de gemeente Nijmegen. “Hoe meer actuele verkeersinformatie er is, hoe beter de weggebruikers begeleid en geadviseerd kunnen worden.”

In Arnhem komen ze op de Pleijroute van Velperbroek tot aan de Westervoortsedijk, op het Nijmeegseplein bij het Gelredome, en bij het station en Airborneplein. Regionaal gezien is de Pleijroute (N325) één van de zwaarst belaste provinciale wegen. Daarom komen er op dat traject 21 van deze verkeerslichten.

Deel deze pagina: