Live Live

Steigers Eusebius grotendeels weg in september

Gepubliceerd: Dinsdag 12 juni 2018 12:41

Steigers Eusebius grotendeels weg in september

De steigers van de toren van de Eusebiuskerk gaan voor een groot deel tussen 10 en 26 september weg. Volgens bouwmeester Peter Koelewijn van de Stichting Eusebius verdwijnt de constructie tussen de 23e en de 26e verdieping. In het derde kwartaal van 2019 is de kerktoren volledig uit de steigers.

Het kerkgebouw krijgt er een kleine miljoen rijksbijdrage bij voor de restauratie. De stichting achter het kerkgebouw bevestigt dat verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven daar geld voor vrijmaakt.

Deze 969.500 euro komt volgens Koelewijn vooral ten goede aan het koor van de kerk. “Het geld voor de toren is rond”, vertelt hij.

Het rijksmonument werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Bij de restauratie daarna zijn veel fouten gemaakt, weet Koelewijn. Zo is er onder meer te broos tufsteen gebruikt. “Daar hebben ze toen pech mee gehad.”

Onder meer om de restauratie te financieren verkoopt de Stichting Eusebius zogeheten luchboogbeelden. Die zijn afgekeurd om na de restauratie weer teruggeplaatst we worden. “Daar hebben wij er al 22 van verkocht”, vertelt hij. “Bij het Duivelshuis liggen er nog een paar klaar. Die kun je zó kopen en meenemen.”

Volgens Koelewijn is het de twaalfde keer in dat de Eusebius in zijn bestaan van vijf eeuwen wordt gerestaureerd. Met het hele project is zo’n 33 miljoen euro gemoeid. “Maar dan hebben we 50 jaar geen gedoe meer”, verwacht hij.
 
Foto: luchtboogbeelden te koop

Deel deze pagina: