Live Live

Stoor nooit een vlooiende aap!

Gepubliceerd: Dinsdag 14 mei 2019 16:40

Stoor nooit een vlooiende aap!

In een stampvol auditorium in Burgers’ Zoo is dinsdagavond een mini-symposium over de paralellen tussen menselijk en dierlijk gedrag. De avond is georganiseerd rondom de presentatie van het boek “Stoor nooit een vlooiende aap” geschreven door Constanze Mager, Hoofd Educatie van Burgers’ Zoo.

 

Zij zal onder andere vertellen over typisch apengedrag, waarvan heel veel grappig of misschien zelfs pijnlijk herkenbaar is! Andere sprekers vanavond zijn Wineke Schoo, parkmanager van Burgers’ Zoo, Patrick van Veen van Apemanagement en ook Prof. Emeritus Van Hooff, die altijd als geen ander het publiek weet te boeien.


Het is zeker niet alleen apengedrag waar mensen zich aan kunnen spiegelen, volgens Constanze Mager. “Poetslipvisjes zijn bijvoorbeeld gevoelig voor het vertonen van sociaal wenselijk gedrag als soortgenoten toekijken en neushoornvogels op Borneo blijken onder elkaar de markt te verdelen”. 

Het boek verschijnt enkele weken na de opening van een nieuw apenverblijf in de dierentuin, waarbij ook een nieuwe soort werd geïntroduceerd: de Peruaanse doodshoofdaapjes. Een groot gedeelte van de opbrengst van het boek gaat naar Wildtracks, een rehabilitatiecentrum voor apen en zeekoeien in Belize. Burgers’ Zoo is gepassioneerd betrokken bij natuurbehoud in dit Midden-Amerikaanse landje, waar zij al 30 jaar het reservaat Shipstern beheren.Overigens is het zeer onwaarschijnlijk dat er ooit een vlo op welke aap dan ook zal worden aangetroffen. Het is vooral een sociale bezigheid, waarbij ze banden bevestigen en zich misschien wel hogerop de apenladder kunnen vlooien. Daar moet je dus niet bij storen!

 

Foto: Peruaans doodshoofdaapje - Erik de Redelijkheid (CC)

Deel deze pagina: