Live Live

Tour de Force Innovatieprijs voor sportburgemeester Joep Tiernego

Gepubliceerd: Maandag 24 juni 2019 13:21

Tour de Force Innovatieprijs voor sportburgemeester Joep Tiernego

Joep Tiernego, vorig jaar verkozen tot Sportburgemeester Arnhem, heeft 20 juni de Tour de Force innovatieprijs gewonnen.

De feestelijke uitreiking vond plaats op het Nationaal Fietscongres in Expo Houten. Andere genomineerden waren Sandra van Baars (Veilige Verkeer Nederland voor de app ‘Uit de Hoek’) en Jimmy Smulder van IP Parking voor de Bike Rental Service.


De prijs wordt jaarlijks uitgereikt om kennisdeling rondom het fietsen te bevorderen. De beste uitvoerbare innovatie op fietsgebied wordt beloond met €10.000, die de winnaar kan besteden om die innovatie in praktijk te brengen. Joep Tiernego is in zijn sas met de prijs: ‘Ik ben heel blij met het podium dat ik hierdoor heb gekregen,’ verklaarde hij vandaag 24 juni, in het radioprogramma Arnhem Actueel.

Joep Tiernego heeft een idee bedacht om kinderen over te halen meer van de fiets te gaan houden. Zijn motto: ‘Laat fietsveiligheid los, om aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen.’ Fietsveiligheid, stelt hij, mag geen probleem zijn waar ouders hun kinderen mee opzadelen. Hij verduidelijkte dat in het programma Arnhem Actueel: ‘In plaats van het verbeteren van veiligheid, moet je juist het plezier in fietsen stimuleren. Hoe meer mensen fietsen, hoe minder auto’s er rijden. Dan verbetert de veiligheid vanzelf.’

Ouders hebben de neiging om het fietsplezier van de kinderen af te remmen en zo het zelfvertrouwen op de fiets te ondermijnen. Dat moet anders: ‘Als kinderen het fietsen zo goed beheersen dat ze op één achterwiel kunnen rijden, dan zouden we daar juist voor moeten klappen, in plaats van het af te keuren.’

En…als kinderen fietsen leuk gaan vinden, redeneert hij, laten ze zich misschien minder vaak met de auto brengen en halen ze misschien zelfs de ouders over vaker zelf de fiets te pakken.

Dat speelt vooral in een wijk als Malburgen, waar veel allochtonen wonen. Onder hen heeft de auto meer status dan de fiets. Veel ouders kunnen zelf niet fietsen, en achten dat dan ook niet veilig voor hun kinderen.
Daar zou, volgens Tiernego verandering in kunnen komen als hij zijn innovatieplannen doorzet. Met het winnen van de prijs heeft hij nu 10.0000 euro tot zijn beschikking om deze plannen te verwezenlijken.

Op de vraag wat hij nu concreet met die 10.000 euro gaat doen, was hij duidelijk: ‘We gaan er fietsen mee kopen, voor de lessen van het CIOS.’ De rest wil Tiernego besteden om onderzoek te doen naar wat mensen beweegt om de fiets, dan wel de auto te pakken. De fietslessen beginnen binnen, belangrijk vooral voor diegenen die nog niet fietsen kunnen en het met vallen en opstaan moeten leren.

Deel deze pagina: