Live Live

Treinen rijden weer na staking

Gepubliceerd: Maandag 18 maart 2019 09:31

Treinen rijden weer na staking

Als onderdeel van een grote landelijke pensioenactie, reden er maandagochtend in een groot deel van Gelderland geen treinen. Tussen 6.00 en 7.06 uur legden veel NS-medewerkers het werk neer. Dat deden ze onder meer op station Arnhem. Reizigers moeten ook de rest van de dag nog rekening houden met flinke vertragingen.

Niet alleen NS-medewerkers leggen het werk neer. Ook de politie, brandweer, douane, defensie en ambulancediensten komen naar het Malieveld in Den Haag. In Arnhem is maandagmiddag bovendien een grote manifestatie voor 1500 stakers.

De dienstregeling is om 7.06 uur hervat, maar de eerste treinen vertrokken pas na 7.30 uur. 'Als de dienstregeling wordt opgestart betekent dat niet dat de treinen meteen weer gaan rijden. Zo moet de conducteur nog naar zijn trein en een aantal veiligheidsprocedures doorlopen, waardoor het allemaal wat langer duurt', legt een woordvoerder van de NS uit.

Naar verwachting kunnen reizigers nog de hele dag last hebben van de werkonderbreking. Op de stations waar de acties plaatsvonden, onder meer in Arnhem dus, reden de treinen voor 6.00 uur overigens ook niet.

NS-medewerkers willen een pensioen vanaf 66 jaar, daarom duurde de staking maandag symbolisch 66 minuten. Zo vlak voor de verkiezingen is het moment van de staking niet geheel toevallig gekozen. Toch hopen medewerkers dat het publiek en de reizigers begrip hebben voor de actie.'Dit gaat iedereen aan. Het gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen, niet alleen voor medewerkers van de NS', legt Remko Mast namens vakbond FNV aan. Naast die bond doen ook de CNV en VVMC mee aan de acties, die de hele dag door in verschillende sectoren in Nederland plaats gaan vinden.

 

Bron: Omroep Gelderland

Deel deze pagina: