Live Live

Tweedehands markt neemt toe

Gepubliceerd: Woensdag 02 januari 2019 11:47

Tweedehands markt neemt toe

De afgelopen tien jaar nam volgens het CBS het aantal tweedehands winkels toe met 32,9 procent. Dat komt deels door de economische groei: we kopen meer en bieden daarom meer en betere spullen tweedehands aan. Ook willen mensen authenticiteit; koop je iets tweedehands dan is het item vaak uniek. Daarnaast is het een verzet tegen de wegwerpcultuur en de consumptiemaatschappij.

Voor tweedehands elektronische apparaten geldt dat tweedehands niet altijd de betere keuze is. Oudere modellen slurpen vaak meer energie. Ook om veiligheidsredenen kan het verstandig zijn om voor een nieuwe aankoop te kiezen. Voor elke nieuwe auto worden vijf tweedehands auto’s verkocht.

Refurbished artikelen zijn elektronische apparaten die zijn opgeknapt en gecontroleerd op belangrijke onderdelen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een refurbished toestel tussen de 9 en 28 procent goedkoper is dan een nieuw apparaat. Omdat het veel energie en gronstoffen vergt om een smartphones, laptops en tablets te maken, is dit een goede manier om het milieu te sparen.

Upcycling is het proces waarbij afgedankte materialen worden gebruikt om een nieuw product te maken. Een voorbeeld daarvan is het gebruiken van pallets voor meubels of het geven van een eigen draai aan Ikea meubels.

Bron: De Gelderlander

Deel deze pagina: