Live Live

Wereld Braille Dag: op bezoek bij Roel van Houten

Gepubliceerd: Vrijdag 04 januari 2019 17:12

Wereld Braille Dag: op bezoek bij Roel van Houten

Op vier januari is het Wereld Braille Dag en wordt de verjaardag van Louis Braille – de bedenker van het Brailleschrift - herdacht. RTV-Arnhem ging langs bij de Arnhemmer Roel van Houten, die al zijn hele leven blind is.

Door het kleine vierkante raam van de voordeur verschijnt een schaduw die steeds groter wordt. De deur gaat open en er staat een man met een rode trui die ons vriendelijk begroet en verder het huis in begeleidt. Van Houten staat zelf niet persé stil bij deze dag, al gebruikt hij het Brailleschrift voor bijna alles wat hij doet.

‘’Ik heb vroeger Braille geleerd op een school voor blinden in Zeist. Dit was een moeizaam proces en duurde lang, ik deed er namelijk twee jaar over voordat ik de eerste zinnetjes en stukjes tekst kon lezen. Ik lees nog steeds veel, maar minder dan vroeger. Nu luister ik veel naar boeken op een voorleesapparaat; die leest dan een boek voor waar ik naar kan luisteren. De boeken haal ik bij een speciale blindenbibliotheek’’, vertelt Van Houten.

Het is vandaag precies 210 jaar geleden dat Louis Braille geboren is. Hij kreeg een ongeluk toen hij drie jaar was, waardoor hij de rest van zijn leven blind zou zijn. Tijdens zijn verblijf op een speciaal instituut voor blinden in Parijs bedenkt hij het Brailleschrift: een systeem met zes puntjes die op reliëf gedrukt worden. Het schrift wordt sindsdien gebruikt om te lezen, maar ook om te computeren.

Deel deze pagina: