Live Live

Wereldprimeur Burgers' Zoo: succesvolle anticonceptie roggen

Gepubliceerd: Maandag 17 december 2018 11:20

Wereldprimeur Burgers' Zoo: succesvolle anticonceptie roggen

Bioloog Max Janse en dierenarts Henk Luten, werkzaam bij Burgers’ Zoo, hebben voor het eerst ter wereld succesvol anticonceptie toegepast bij gevlekte adelaarsroggen. Vandaag wordt een online artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Fish Biology.

Anticonceptie bij vissoorten is nog niet eerder gelukt. Het behaalde succes om de gevlekte adelaarsrog van de soort Aetobatus ocellatus, waarvan Burgers’ Ocean de grootste kweker ter wereld is, is een primeur. Bij twee zeer succesvol kwekende vrouwen dreigde een oververtegenwoordiging van hun genetische materiaal in de Europese populatie adelaarsroggen. 

 
Deze doorbraak heeft verstrekkende gevolgen voor de Europese kweekprogramma’s van diverse vissoorten. Met deze extra methode van populatiebeheer kunnen de programma’s nog gerichter worden gemanaged.

Internationale kweekprogramma’s voor haaien- en roggensoorten hebben als doel om genetisch gezonde aquariumpopulaties in stand te houden, zodat er geen dieren meer uit het wild gehaald hoeven te worden. Voor wat betreft de beschermde soorten kunnen daarnaast in de toekomst mogelijk zelfs dieren teruggezet worden in de natuur.
 
Foto: Burgers' Zoo

Deel deze pagina: