Live Live

Wethouder Elfrink overleeft motie van wantrouwen

Gepubliceerd: Dinsdag 31 oktober 2017 11:56

Wethouder Elfrink overleeft motie van wantrouwen

Wethouder Gerrie Elfrink van de SP wist gisteravond in de gemeenteraad een motie van wantrouwen te overleven. Na een lange vergadering met veel schorsingen spraken 17 van de 39 raadsleden deze motie tegen hem uit.Hij kreeg de motie van de PvdA, GL, VVD, CU, PvdD, en Arnhem Centraal. Elfrink zou ‘niet genoeg zelfreflectie hebben gehad in zijn aandeel van de bedrijfscultuur’. Uiteindelijk hebben alle coalitiepartijen en één oppositiepartij met 20 stemmen de motie tegen zijn aftreden tegengehouden.

Motie van wantrouwen

Wethouder Gerrie Elfrink wist de motie van wantrouwen te overleven. Dit was al doordat er een minderheid was door twee afwezige raadsleden van de oppositiepartijen. Ook wisten de overige oppositiepartijen de partij Verenigd Arnhem, CDA, D66 en SP te overtuigen.

Ze vonden dat de wethouder zich prima heeft verwoord en aanvaarde het excuus van het college van Burgemeester en Wethouders. Het college van Burgemeester en Wethouder reageerde op het onderzoek naar bedrijfscultuur binnen de Arnhemse politiek.

Gevolgen?

Wat de gevolgen zijn is onduidelijk. De wethouder zal samen met zijn collega’s blijven zitten, maar wat de toekomst brengt, blijft een grote verrassing. Want naast wethouder is Gerrie Elfrink ook opnieuw lijsttrekker van de SP. De grote vraag is nu of de partijen ook na de verkiezingen in 2018 nog kunnen samenwerken met lijsttrekker Gerrie Elfrink.

Door een motie van wantrouwen uit te spreken is er geen basis meer voor een vertrouwensband. Of de PvdA, GroenLinks, VVD, CU, PvdD en Arnhem Centraal gaan samenwerken met de SP in 2018 blijft dus de vraag.

Deel deze pagina: