Live Live

Wethouder Jan van Dellen wil het Songfestival naar Arnhem laten komen

Gepubliceerd: Maandag 20 mei 2019 17:33

Wethouder Jan van Dellen wil het Songfestival naar Arnhem laten komen

Komt het Eurovisie Songfestival volgend jaar naar Arnhem? Als het aan de Arnhemse wethouder Economische Zaken Jan van Dellen ligt, gaat dat zeker gebeuren.

Vanmiddag- maandag 20 mei , liet hij in Arnhem Actueel weten dat hij een bidbook voor Arnhem gaat samenstellen en aanbieden aan de samenwerkende omroepen AVRO/TROS, NOS en NPO. Een bidbook is een soort brochure waarin steden zich aanbieden als locatie voor bijvoorbeeld een groot evenement

We zijn er in Nederland nog maar nauwelijks van bekomen dat we het Eurovisie Songfestival na 44 jaar weer gewonnen hebben, of Nederlandse steden vallen over elkaar heen om gaststad voor de volgende editie te mogen zijn. Al voor Duncan goed en wel gewonnen had, werd er hier en daar al voorzichtig gespeculeerd over waar dat zoal kon.

Het heeft namelijk nogal wat voeten in de aarde om gastland te zijn. Zo kost het handenvol geld: van een krappe 13 miljoen ( Zweden) tot ruim 60 miljoen (Azerbeidzjan). Gemiddeld zal het een gastland zo'n 20 miljoen euro gaan kosten. Daarvan neemt EBU slechts 6 miljoen voor haar rekening. Verder zeggen AVRO/TROS, NOS en NPO dat zij het budget er niet voor hebben, en liet Rutte al weten dat ook van de overheid weinig te verwachten valt. 

Daarbij moet de locatie waar het feest gehouden wordt plaats bieden aan 10.000 bezoekers, 2000 journalisten, delegaties van 40 deelnemende landen, en moeten er extra ruimtes zijn voor persconferenties, kleedkamers, afterparty's, repetities, jury's, enzovoorts. Tot slot moet een stad al die bezoekers een week lang vermaken. En niet zuinig ook.

Maar wethouder Jan van Dellen ziet het helemaal zitten. In Arnhem Actueel roemde hij de Arnhemse gastvrijheid, en wees hij erop dat Arnhem al ervaring heeft met grote evenementen: zie concerten van de Stones, Bruce Springsteen en Madonna. Gelredome heeft de gevraagde capaciteit. De stad is heel goed bereikbaar vanuit de Randstad en vanuit Duitsland. Voor het opvangen van de bezoekers, zo vertelde hij in Arnhem Actueel, wil hij samenwerking zoeken met de regio, bijvoorbeeld Nijmegen.

Blijven nog over de hoge kosten: een slordige vijftien miljoen. Hoe rijm je dat met het gemeentelijke gat in de begroting bij Zorg?
"Het is niet de bedoeling dat het Arnhem iets gaat kosten," antwoordde van Dellen daarop. Ook hiervoor kijkt hij naar de regio, of liever, naar de provincie. Daar is namelijk geld in overvloed. En bij de Provincie staat het sein op groen. Gedeputeerde Jan Markink, die ook de Giro naar Arnhem haalde, wil best nog een keer bijdragen aan een groot evenement als het Songfestival. Kansen zat dus. En nu is het afwachten...

Deel deze pagina: