Live Live

Ziet u ze ook liggen, die patronen?

Gepubliceerd: Donderdag 09 mei 2019 22:40

Ziet u ze ook liggen, die patronen?

Het gebruik van lachgas is de laatste vijf jaar erg toegenomen, volgens Irmgard Poelmans, adviseur preventie van Iriszorg. Maar wat doet lachgas precies met je en door wie wordt het gebruikt?

Lachgas zit in patronen die ook voor de slagroomspuitbussen worden gebruikt. Hierdoor zijn die patronen legaal en worden ze in de winkel verkocht. De patronen bestaan al meer dan twintig jaar en het gebruik van lachgas ook. Toch is er de laatste paar jaar een stijging in het gebruik van lachgas. 

Lachgas wordt vooral door jongeren tussen de twaalf en vijftien jaar gebruikt. Zij gebruiken het op huisfeestjes of festivals. Het is de korte roes die het gebruik ervan aantrekkelijk maakt. “De roes duurt maar vijftien seconden. Het heeft iets grappigs om een ballonnetje aan een slagroomspuit te zetten en dat in te nemen. Men denkt vaak dat er geen risico’s aanzitten, omdat het legaal te verkrijgen is.”, vertelt Poelmans.

Bij veelvuldig gebruik van lachgas kan je last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid, maar over de risico’s op lange termijn is nog niets bekend.

Voor de ouders van de jongeren is het vooral belangrijk om contact te blijven houden met hun kind, vindt Poelmans. “Het is belangrijk om enerzijds te weten waar je kind mee bezig is en interesse toont, en anderzijds grenzen stelt. Die grenzen zijn echt nodig, omdat pubers veel interesse hebben om dingen als lachgas uit te proberen.” 

Foto: Sebastiaan ter Burg (CC)

Deel deze pagina: